Ord & Tråd / Palabra e Hilo (in Danish and English)

Cecilia Vicuña (CL)
02/09 2020
15:30-18:00

 

“Som udspændte metaforer

tager ordet og tråden os hinsides det at tale og spinde,

til det som forener os, den udødelige fiber.

At tale er at spinde tråde og trådene væver verden.

I Andes er selve sproget, quechua, et reb af snoede strå,

to personer der elsker, adskillige fibre i forening.”

 

Sådan skriver den chilenske digter, kunstner og aktivist Cecilia Vicuña i sin tosprogede poetik Ord og Tråd / Palabra e Hilo, der behandler hvordan vævearbejdet og poesien skaber forbindelser, der rækker ud over sprogets og trådens sfærer. Sådanne forbindelser var i høj grad tilstedeværende hos de Inka-befolkninger, der levede i Andesbjergene, før spanierne invaderede Sydamerika og stort set destruerede alt, der havde med præcolumbiansk kultur at gøre. Ord og Tråd / Palabra e Hilo er både en poetik og en opfordring til at tænke poesien som fællesskab, håndværk, overlevering og erindring af verden.

Cecilia Vicuña genopretter de fra fortiden overskårne tråde igennem det præcolumbianske redskab quipu – en lang snor, med flere snore bundet på, hvorpå der er bundet forskellige kombinationer af forskellige knuder. Disse knuder indeholder deres egen særegne information, og således bliver quipuen en beholder for information, en slags objekt for historiefortælling og et sted, hvor ordet og tråden møder hinanden.

Vi inviterer til boglancering og bogsyning i forbindelse med den danske oversættelse og udgivelse Ord og Tråd / Palabra e Hilo. Sammen, men hver især, syr vi den røde tråd i ryggen af bogen. Undervejs vil syarbejde blive akkompagneret af højtlæsninger, der som små knuder knytter sig til Sydamerika, skrift og vævning. Som tak for hjælpen alle syende en bog med hjem.

Lokation: Fabrikken for Kunst og Design, Sundholmsvej 46, KbhS.

Tilgængelighed
Bogen er på dansk og spansk, men alle er selvfølgelig velkomne til at deltage, oplæsningerne vil foregå på hhv. dansk og engelsk. Fabrikken For Kunst og Design er tilgængelig med kørestol. Der er toiletter på alle etager, dog kun handicaptoilet i stuen (elevator forefindes). Rummet, som vi syr i, er ca. 30 m2.

Hvis vejret er godt sidder vi i haven, som er mindre tilgængelig, men mere coronasikker. Vi overholder alle COVID-19 restriktioner med behørig afstand, mundbind og håndsprit i lange baner.

Billede: Cecilia Vicuña, Skyscraper Quipu, 2006, mixed media, New York, NY.  Brugt med tilladelse fra kunstneren.